Şehirlerin Filmleri

Berlin’in Radikal Değişimini Yansıtan Filmler

Florida Üniversitesi’nde Almanca ve Film Çalışmaları Profesörü Barbara Mennel aynı zamanda Cities and Cinema (Şehirler ve Sinema) kitabının yazarı. Seçtiği filmler Berlin tarihindeki dönüm noktalarına incelikli bir bakış içeriyor.

5 Film

Berlin’de çekilmiş ve Berlin’i farklı tarihi anlarıyla temsil eden şu beş filmi seçmek isterim:

Bu beş film Berlin’in yirmi ve yirmi birinci yüzyıldaki radikal değişimini yansıtıyor. Her biri, şehrin değişen manzarası ve filmin teknolojik imkânlarıyla tarihi anının Zeitgeist’ını yakalıyor. Belirli bir anda Berlin’in portresini çizmekteki başarılarından ötürü hepsi benim favorim. Birlikte Berlin’in durmak bilmeyen radikal dönüşümünü yansıtıyorlar.

Walter Ruttmann’ın Berlin: Büyük Bir Şehrin Senfonisi: Weimar Cumhuriyeti’nin son yıllarındaki metropolün harala gürelesini de yansıtacak bir şekilde montajı kullanarak Berlin’i modernliğin merkez üssü olarak övdüğü için.

Gerhard Klein’ın Berlin, Schönhauser Köşesi sosyalist gerçekçilik anlatım teamüllerini takip ederek Doğu Berlin’in Kuzey-Doğu’sunda yer alan Pranzlauer Berg mahallesindeki gençlik hareketlerinin haritasını çıkarıyor.

Wim Wenders’in Arzunun Kanatları, Doğu ve Batı Berlin arasındaki ölümcül sınırı geçebilen meşhur melekelerini yaratıyor, ikiye bölünmüş şehirle ilgili bir alegori yaratıyor.

Tom Tykwer’in Koş Lola Koş’u şehrin peyzajını genç bir kadının devinimsel dayanıklılığı ile kutluyor. Geçmiş, şimdi ve olası gelecek muazzam biçimde bir araya gelen Berlin boyunca koşusunda ona eşlik ediyor.

Son olarak yirmi birinci yüzyıl dizi Babylon Berlin, 1920’lerin film kültürüne birçok referansla Weimar Cumhuriyeti’ne, aşırılık ve yıkılışın simgesi olarak bakıyor.

Berlin’in radikal biçimde değişen tarihi tek bir favori seçmeyi imkânsızlaştıran, birçok olağanüstü Berlin filmi yarattı.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bu Başlıkta Daha Fazla - Söyleşi

Fikirlerinizi paylaşın