Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından dünyanın sayılı ikili piyano virtüözlerinden Güher ve Süher Pekinel kardeşlere, müzik alanında dünya çapında çalışmaları ve kültür sanat alanında global diyaloğu güçlendiren hayat boyu kariyer ve katkıları nedeniyle Liyakat Nişanı takdim edildi.
Bu nişan, “Bundesverdienstkreuz”, 1951 yılından bu yana Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından farklı alanlardaki sıra dışı başarılı isimlere verilen tek madalya.
Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle Almanya’da yapılamayan tören İstanbul Alman Başkonsolosluğu’nda 18 .01.2021 tarihinde gerçekleşti.
Hem kendilerini hem de çalışmalarını yakından tanımaya fırsat veren ödül töreni konuşmalarını Almanca çevirisiyle sizlere sunuyorum. Biraz müzik için YouTube sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.
Sayın Başkonsolos Johannes Regenbrecht,
Değerli misafirler,Bugün bu özel günü sizlerle paylaşmak bizim için bir ayrıcalık.
Öncelikle büyük bir onur olan bu eşsiz ödül “Federal Liyakat Nişanı” için Federal Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’e teşekkür ederiz.
Düşüncelerimizi her düzeyde şekillendiren ve ilham veren bu seçilmiş topluluğa katılmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Başkonsolos Sayın Johannes Regenbrecht’in dile getirdiği övgüler bizi ayrıca derinden etkiledi.
Kültür dünyası ve eğitim sistemlerine, uluslararası katkı ve vizyonumuzun, olumlu bir şekilde tanınması ve kabul edilmesi ile derinden anlaşıldığımızı hissediyoruz.
Müziğimizin bu kadar çok insanın kalbine ulaşmış olması da ayrıca bir mutluluk kaynağı.
Lise ve üniversite eğitimimizi Almanya’da tamamlama şansı ile Avrupa kültürünün temellerini büyük bir özveri ile içselleştirme fırsatı bulduk.
İlk birinciliğimizi Almanya’da solist olarak kazanarak onu da kardeşimle paylaşmamız kaderin bir hediyesi.
Bu başarıyı ulusal ve uluslararası yarışmalarda birincilik ödülleri takip etti. 1977’de Bratislava’daki UNESCO Uluslararası Müzik Yarışması’nda, tüm radyo istasyonları tarafından seçilerek Alman Federal Cumhuriyeti adına birincilik ödülünü kazandık.
47 yıldır müzikal dilimizle, profesyonel kariyerimizde müziğin birleştirici, iyileştirici ve paylaştırıcı gücünü kültürler arası yoğun diyalog yoluyla iletmeye çalışıyoruz.
22 yaşımızdan beri, üniversite eğitimimiz sırasında yoğun bir şekilde Almanya’daki göçmen ve sosyal sorunlarla ilgilenirken kendimize her zaman “Ne yapabiliriz?” Sorusunu sorduk.
Goethe Üniversitesi’ndeki çalışma gruplarına katılarak Alman ve Türk kültürü içindeki toplumsal sorunlara somut çözümler aradık ve cevabı sonuçta yine müzikte bulduk.
O andan itibaren, huzurevlerinde, anaokullarında ve özel ihtiyaçları olan çocuklar için müziğin olumlu etkileriyle, farklı kültürlerin çatışmadan uyum ve hoşgörü içinde bir arada var olabilmeleri adına çalıştık.
47 yıllık tecrübemizle, 3 müzik eğitim sistemimiz “Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler”, “Güher & Süher Pekinel Anadolu Orff Müzik Eğitimi” ve “Tevitöl GSPekinel Müzik Bölümü” ile yeni nesillere de kültürel diyalog ve müzikle vizyonumuzu aktarıyoruz. Birbirini organik olarak tamamlayan, dünya çapında rol model olarak başarılarını ve sürdürülebilirliklerini kanıtlayan sistemleri 15 yılı aşkın süredir yürütüyoruz.
Vizyoner ilham kaynakları olarak bu sistemler, farklı kültürler arasında güçlü ve kalıcı ilişkiler kurmaya devam ediyor.
Öngörülemeyen büyük değişimlerin yaşandığı bu dönemde, insanları müziğin ruhu zenginleştiren gücüyle, her zamankinden daha da kuvvetli birbirine bağlamak ve harekete geçirmek bizler için çok önemli.
Zira müziğin asıl insani görevi; uyumun dengesini her zaman yeniden tümüyle hedefleyerek aktarmak.
Karşılıklı anlayış, hoşgörü, saygı ve dayanışmanın acilen ihtiyaç duyulduğu “Büyük Sıfırlanma” döneminde en büyük önceliğimiz onları bir araya getirerek, insanların ruhlarına dokunmaya, ruhsal nefeslerini teşvik etmeye ve kendilerinin pozitif güçlerini artırmaya devam etmek.
Bu ödül vizyonumuzun ayrılmaz bir parçası olarak ve hayatımızın geri kalanında bizi her zaman motive edecek.
“Müzik, zenginliğiyle her ruhu kucaklayan, her şeyin ötesinde bir dünya dili”
Güher Pekinel