Diyalog Derneği’nin uluslararası ortaklarla başlattığı Mahalla festivali, ilk kez İstanbul Sanat Bienali’nin paralel programında 2017 yılındaki etkinliklerle başladı. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen festivale 12 ülkeden yaklaşık 30 sanatçı katılıyor. Festivalin ana mekânı Kadıköy’deki Yeldeğirmeni Sanat Merkezi.
Yazı ve çeviri Sedef İlgiç ve Emine Selcen Altındal
Dışlama Pratiklerine Karşı Sanatla Dayanışma
Kuşların sürü davranışını ifade eden kelime olan “Murmuration” teması üzerine odaklanan festivalde, yurtsuzluk, kimsesizlik, dışlanma hisleri eserlerde kendini gösteriyor. Bu hislerin karşısına, festival Kadıköy’de herkesin parçası olabileceği bir sanat mahallesi kuruyor.
Nereden Nereye
Mahalleli olma hissini pekiştirecek şekilde, festivalde interaktif etkinlikler bulunuyor.
Çanakkale’den sanatçı inisiyatifi Sub’un “Nereden Nereye” çalışması izleyicileri katılıma davet eden çalışmalara bir örnek. Tersine çevirdikleri dev dünya su haritası üzerine, iğne iplikle kendi göç rotanızı ekleyebilirsiniz.
Festivalin Almanya’dan sanatçıların katılımıyla gerçekleşecek üç etkinliğini öne çıkarmak isteriz:
14 Eylül’de 18.00’de gitarist Lucian Plessner “Yahudi Müzik Tarihinde Bir Yolculuk” başlıklı konserinde 1000 yıl öncesinin Yahudi bestecilerinin müziğini Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’ne getiriyor.
Berlin’den İstanbul’a Gelecek Seyyar Devlet
İki çağdaş sanatçı, Manaf Halbouni ve Christian Mass 15 Eylül’de Berlin’de Pariser Platz Allianz Forum’da arabalarını ilk seyyar devlet ilan edip İstanbul’a doğru yola koyulacaklar.
Bu yolculuğun rotası 60’lı yıllardan itibaren Türkiye’den Almanya’ya giden işçilerin, yaz tatillerini Türkiye’de geçirmek için arabalarıyla izledikleri rotayla aynı.
Devlet, sınırlar, seyahat özgürlüğü gibi konularda sorular soran bu sanat projesi “Mobilistan” kamusal alana sanatsal bir müdahale. Sanatçılar, yol boyunca farklı duraklarda eylemleri, kamu müdahaleleri, Mobilistan için vize ve vatandaşlık başvuruları gibi etkinlikler düzenleyecekler. Festivalin kapanışı 25 Eylül’de Mobilistan’ın İstanbul’a varışıyla yapılacak.
Türkçede Erich Auerbach’ın yazılarından yaptığı derleme “Yabanın Tuzlu Ekmeği” ile tanınan akademisyen Martin Vialon ile “Göç ve Sürgün” üzerine 22.09.2021 tarihinde çevrimiçi bir etkinlik gerçekleştirilecek. Etkinliğe katılım için zoom linki burada.
Festivalin detaylı programını Mahalla internet sitesinde ve instagram sayfasında bulabilirsiniz.