Bellek ve kimlik ekseninde şekillenen disiplinler arası eserler üreten sanatçı TUNCA’nın kişisel sergisi, “Almanya’da kartpostallara basılan” Türk sporcu Sabri Mahir’e odaklanıyor.
“Bedbahtlıklar ve Yeni Hazlar” ismini taşıyan sergi 11 Aralık 2021’e kadar Galerist’te görülebilir.
Yazı: Çağla Vera ve Sedef İlgiç
Çeviri: Işıl İlker
TUNCA’nın karşısına bir mezatta, Berlin’deki Georg Gerlach stüdyosunda çekildiği anlaşılan 6 fotoğraf çıkıyor. Bu fotoğraflardaki boksör Sabri Mahir serginin merkezine konumlanıyor. 1890’da İstanbul’da doğan Sabri Mahir sporcu kariyerine Galatasaray Lisesi’nde okurken futbolcu olarak başlıyor. 1910’da bir müsabakada karıştığı kavganın akabinde Fransa’ya kaçtığı rivayet ediliyor. Bu noktadan itibaren Mahir’in hikâyesinin gerçekliği meçhul bir hâl alıyor: Paris’te hayatını profesyonel olarak boksla kazandığı, İspanya’da maçlara çıkarıldığı, Oxford Üniversitesi’nde jimnastik öğretmenliği yaptığı, ajan olduğu şüphesiyle tutuklanarak Almanya’ya gönderildiği ve burada dünya boks şampiyonu Max Schmeling’i yetiştirdiğinden bahsediliyor.
Sabri Mahir’in bu tartışmalı kişisel tarihi Berlin’de açtığı boks stüdyosuyla devam ediyor. “Der Schreckliche Türke” (Korkunç Türk) ve “Der Gegen Vier Männer Kämpft” (Dört Kişiye Karşı Dövüşen) lakaplarıyla tanınmaya başladığı biliniyor. Stüdyosunda Bertolt Brecht, Vladimir Nabokov gibi isimleri ağırlamasının yanı sıra Vicki Baum ve Marlene Dietrich’e de antrenörlük yaptığı yazılı kayıtlara geçiyor. Mahir’in yaşamındaki kimi olaylar gibi ölümü de bir bilinmez olarak kalıyor.
Sabri Mahir’in film senaryolarını aratmayan hayat hikâyesini ya da serginin küratörü Serra Yentürk’ün deyimiyle “ana karakteri Mahir olan bir tür mitoloji”nin burada sergi kataloğuna dayanarak yalnızca bir özetini paylaştık. Bu hikâyeye ve onun sergideki yorumuna dair daha fazlasını buradan okuyabilirsiniz.
TUNCA, bu ikinci kişisel sergisinde, Sabri Mahir ile “benzer yollardan geçen ve benzer mizaca sahip” şair Arthur Cravan’ın öykülerini birbirine karıştırarak bu muğlak tarihe müdahalede bulunuyor.
Sergiyi fiziken 11 Aralık’a kadar gezebilir ya da bir sanal tur atabilirsiniz.